-
4 Boyutlu Gebelik Ultrasonu
-
Ultrason Tanı
-
Ozon Tedavisi
-
Mezoterapi
-
Hacamat
-
Akupuntur
4 Boyutlu Gebelik Ultrasonu
Tarama Ultrasonu, ayrıntılı ultrason, detaylı ultrason, renkli ultrason ve 4D ( boyutlu ) ultrason denilince ne anlaşılır?
Bu şekilde tarif edilen ultrason tetkikinde fetusun başından ayak parmaklarına kadar iç ve dış organlarının ileri düzey ultrason cihazı ile en ince ayrıntısına kadar inceleme yöntemidir. İnceleme esnasında ayrıca annenin rahim ve yumurtalıklarına da detaylı olarak bakılmaktadır.
Ayrıntılı ultrason tetkiki mevcut gebeliğin hangi haftaları arasında yapılmalıdır?
Gebeliğin tüm dönemlerinde ultrason bakılabilir.
İlk haftalarda gebeliğin rahim içi veya dış gebelik olup olmadığı, çoğul gebelik araştırılması, kalp atışının düzgün olup olmadığını anlamak için gebelik sürecinin ilk 7 haftasında yapılmalıdır.
11-14 hafta arası bakılan erken ayrıntılı ultrasonda kromozomal anomaliler açısından çok önemli bilgiler elde edilir. Ayrıca bu haftalarda cinsiyet tahmini yapılır.
18-24 haftaları arasında yapılan ayrıntılı, detaylı, renkli, 4D ultrasonda bebeğin tüm organlarını içeren ayrıntılı tarama haftasıdır.
Ayrıca ilerleyen haftalarda bebeğin organlarındaki gelişim takibi için ultrason yapılabilir. Aynı zamanda ayrıntılı ultrason haftasında tesbit edilen anomalilerin takibi açısından da kontrol yapılmalıdır.
Gebeliğin son dönemlerinde yapılan ultrason bebeğin yaklaşık doğum kilosunu ve boyunu tesbit ederek doğumun şekline karar vermek açısından yardımcıdır.
Ultrason incelemesinin anneye-bebeğe ve uygulayan doktora bir zararı var mıdır?
Ultrason ses dalgaları ile çalışan bir modalitedir. Radyasyon kesinlikle içermez. Bu nedenle kanıtlanmış zararı yoktur.
Ayrıntılı ultrason tetkiki hangi gebelere yapılmalıdır?
Ayrıntılı ultrason bir tarama yöntemidir. Bebek için bir check up’tır. Sadece Down sendromu gibi kromozomal anomalileri değil aynı zamanda kalp başta olmak üzere organlardaki hastalıklar ve eksiklikler ile rahatsızlıkları belirler. Tüm gebelere yapılmalıdır. Riskli olmayan gebelerde bile kalp anomalileri, kromozomal anomalileri ve birçok anomaliler gözlenebilir.